niedziela 5 maja 2024
Imieniny obchodzą: Irena, Waldemar

Piotr Pośpiech: Nie zabiegałem o stanowisko wicewojewody, propozycja była dla mnie zaskoczeniem

Województwo opolskie było jednym z ostatnich, w którym stanowisko wicewojewody było nieobsadzone. Wiadomym było, że wicewojewodą zostanie przedstawiciel PSL-u, ale w tym kontekście pojawiało się nazwisko Tomasza Wiciaka, byłego wicestarosty namysłowskiego. Kandydatura Piotra Pośpiecha była dla wielu zaskoczeniem.

Dla mnie to też było zaskoczenie, tym bardziej, że nie zabiegałem o to stanowisko, ale jest to dla mnie nobilitacja – przyznał na antenie Radia Doxa Piotr Pośpiech. Faktem jest, że nie byłem aktywnym członkiem PSL, bowiem ze względu na pełnienie funkcji sekretarza gminy Łubniany, musiałem zawiesić swoją aktywność w partii, ale nigdy nie zrezygnowałem z członkostwa – dodaje Pośpiech.

Po dwóch dniach pracy w Urzędzie Wojewódzkim jeszcze niewiele da się powiedzieć o konkretnych zadaniach. Na razie ustaliliśmy z panią wojewodą podział kompetencji, dopełniam też wszelkich formalności związanych z pracą w urzędzie – dodaje wicewojewoda.

Piotr Pośpiech będzie nadzorować  wydział infrastruktury i gospodarki oraz wydział spraw obywatelskich i cudzoziemców.

W przypadku infrastruktury jest to strategiczna przestrzeń, wiele oczekiwań w tym względzie mają samorządy. Chodzi zarówno o kontynuowanie rządowych programów wsparcia gmin i powiatów w budowie dróg. Samorządowcy oczekują również wsparcia w lobbowaniu na rzecz budowy obwodnic. Takie jest oczekiwanie m.in. władz Opola, ale również gminy Dobrzeń Wielki.

Samorządowcy znajdą w nas wsparcie, zapewne będą inwestycje, które będą wymagały naszego szczególnego zaangażowania. Na razie wolałbym jednak nie wskazywać tych konkretnych zadań, żeby nie wywoływać kontrowersji wśród samorządowców, na to przyjdzie jeszcze czas – dodaje wicewojewoda.

Piotr Pośpiech pytany był także o swoje polityczne aspiracje. Szczególnie w kontekście wyborów samorządowych, w których jak zapowiedział wystartuje. Wiele wskazuje na to, że będzie kandydatem na burmistrza Kluczborka.

Rozmowa z Piotrem Pośpiechem: